Telematica & Beveiliging
Brandmeldinstallaties

Installatiesysteem voor brand

Rookontwikkeling of het ontstaan van een brand gaat sneller dan u denkt en een goed functionerend brandmeldingssysteem is, naast dat het wettelijk vaak verplicht is, van het hoogste belang voor de veiligheid in uw bedrijf. Niet elke installateur mag zomaar brandmeldinstallaties aanleggen en ook niet ieder brandmeldsysteem is geschikt voor uw bedrijf. Van Eck is uw installateur voor het aanleggen van brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Wij stellen tevens een Programma van Eisen, het PVE, voor u op en dragen zorg voor een correcte aflevering en eventuele certificering van uw brandmeldinstallatie.

Aangepast systeem

Om ten volle te kunnen profiteren van de mogelijkheden van een brandmeldinstallatie dient het meldsysteem aangepast te zijn aan de specifieke omstandigheden binnen uw bedrijf. Dat maakt elke brandmeldcentrale uniek. Een brandmeldsysteem dat voldoet aan de normering mag daarom ook alleen aangelegd worden door deskundigen die actief deelnemen aan het opleidingsbeleid volgens de “regeling brandmeldistallaties 2002”.

Verschillende brandmeldinstallaties

Om een brand vroegtijdig te signaleren zodat schade en ongevallen voorkomen kunnen worden dient de techniek van de brandmeldinstallatie afgestemd te worden op de heersende omstandigheden in het gebouw en de omliggende belendingen. Voor brandmelding bij bedrijven maken we onderscheidt in de volgende vier systemen:

 • Ontruimingssysteem, brandmeldcentrale met signaalgevers en handmelders.
 • Conventioneel systeem, brandmeldsysteem met zoneaanduiding.
 • Adresseerbare brandmeldinstallatie, hierbij is in de brandmeldkamer direct duidelijk
  welke detector een brand signaleert.
 • Adresseerbare brandmelder met sprinklers, dit is de meest uitgebreide van de systemen.
  Hierbij maakt het systeem onderscheid, in de melding aan de brandmeldkamer, tussen
  tussen technische gegevens als ‘storing of alarm’.

Wettelijke regels

Als ondernemer is het ondoenlijk alle wettelijke regelgevingen omtrent het bedrijf bij te houden, zeker niet wanneer het om complexe productiebedrijven gaat. De overheid houdt daar echter geen rekening mee en gaat er vanuit dat uw brandmeldsysteem aan alle wettelijke eisen voldoet. Daarnaast stelt ook de brandweer eisen aan de gebruiksvergunning van een bedrijfspand. Van Eck Elektro-Telekom installaties houdt u brandmeldinstallaties in goede conditie zoals vastgelegd in de norm voor onderhoud van brandmeldinstallaties, NEN 2654 deel 1. Een juiste manier van aanleggen en periodiek onderhoudt voorkomt nodeloze brandmeldingen en geeft u de zekerheid van een brandveilig bedrijf.

Beheerderstaken

Iedere maand dient de beheerder van de brandmeldinstallatie meerdere taken uit te voeren aan de installatie. Van Eck kan deze taken van u overnemen, hierdoor kunt u zich richten op uw eigen werkzaamheden.

Waarom de beheerderstaken uitbesteden:

 • U heeft geen omkijken en voldoet aan alle wettelijke eisen.
 • personeelswisselingen hebben geen invloed op het beheer van de brandmeldinstallatie.
 • de beheerstaken worden uitgevoerd door een deskundige die tevens, indien gewenst,
  bedieningsinstructie kan geven.

Wilt u meer informatie hoe u uw brandveiligheid gezekerd krijgt met een gespecialiseerd gebouwbeheersysteem, neem dan contact met ons op.

Over Van Eck

‘Van Eck’ is de installateur met een totaal concept voor advies, ontwerp, installatie en onderhoud. Wij hebben meer dan 100 jaar ervaring en staan bekend om kwaliteit en innovatieve toepassingen in allerlei sectoren. Een toonaangevend installatiebedrijf zowel voor vakkundige aanleg van nieuwe (elektrotechnische) installaties als renovatie van bestaande.

Kwaliteit, innovatie en veelzijdigheid in elektrotechniek, telematica en beveiliging.