Duurzame oplossingen
Zonnepanelen

Zonnepanelen, spiegels van een schoner milieu

Het is al jaren bekend dat de belasting op het milieu van fossiele brandstoffen zoals gas, steenkolen en kernenergie op den duur te zwaar voor onze moeder Aarde gaat wegen. Er wordt dan ook al jaren gewerkt aan de opwekking van zogenaamde ‘schone energie’, iets wat we bij ons voornamelijk terugzien in het gebruik van windturbines en zonnecollectoren. Energie opgewekt uit de natuurelementen is onuitputtelijk, gratis en schoon. Met de snelle groei van de wereldbevolking en de uitputting van ons leefmilieu die dit met zich meebrengt geen onbelangrijke zaak.

Gestimuleerd vanuit de overheid

Om dit te stimuleren worden door de overheid zowel particulieren als bedrijven steeds meer aangemoedigd zelf hun energie op te wekken. Ten eerste door ons bewust te maken van de gevolgen die fossiele brandstoffen op het milieu hebben en ten tweede door het toepassen van aantrekkelijke fiscale regelingen ten aanzien van het plaatsen van zonnecollectoren. Denk hierbij aan de Vrije Afschrijving van Milieu Investeringen (VAMIL), de Energie Investeringsaftrek (EIA) en subsidies via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, kortweg RVO genoemd.

Het principe

Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit wordt ook wel omschreven als het Photo Voltaïsche effect. Zonnepanelen worden daarom ook wel PV panelen genoemd. In het kort werkt een zonnepaneel als volgt: Het zonlicht valt op de zonnecellen waardoor er een elektronenbeweging op gang komt, er ontstaat gelijkspanning. Een omvormer maakt vervolgens van deze gelijkspanning een wisselspanning die gelijk is aan de wisselspanning in ons spanningsnet. Een zonnepaneel kan overal geplaatst worden waar het zonlicht kan collecteren. Denk aan de kleine paneeltjes boven verkeerslichten of de bekende ‘velden’ in Duitsland. Voor woningen en bedrijven is het echter het gemakkelijkste ze op het dak te plaatsen. In onze lage landen is zonder schaduwwerpers als bomen en belendingen een zuiddak het meest geschikt.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of een afspraak maken met een van onze projectleiders om geheel vrijblijvend te kijken wat de mogelijkheden zijn, neem dan hier contact met ons op

Over Van Eck

‘Van Eck’ is de installateur met een totaal concept voor advies, ontwerp, installatie en onderhoud. Wij hebben meer dan 100 jaar ervaring en staan bekend om kwaliteit en innovatieve toepassingen in allerlei sectoren. Een toonaangevend installatiebedrijf zowel voor vakkundige aanleg van nieuwe (elektrotechnische) installaties als renovatie van bestaande.

Kwaliteit, innovatie en veelzijdigheid in elektrotechniek, telematica en beveiliging.