Elektrotechniek
Domotica

Domotica zorgt voor gemak

Dat domotica iets is dat u vanaf het begin in een woning of bedrijfspand moet voorzien, is een fabeltje. Het maakt de zaken natuurlijk allemaal eenvoudiger, maar het is niet zo dat u daarvoor in het begin voorzieningen getroffen moet hebben. Het kan dus zowel in een nieuwbouwwoning, als bij een renovatie. Er dient wel met een aantal zaken rekening gehouden worden.

Voor alles en iedereen

Domotica zou ingewikkeld zijn en enkel bedoeld voor mensen die een “technologische” achtergrond hebben. Maar dat is helemaal niet waar. Het is een goed middel om bijvoorbeeld op een zeer flexibele manier om te gaan met uw verlichting. Het is een systeem waarbij u alle vrijheid hebt en het allemaal toch niet al te complex wordt. Niet alleen verlichting, maar ook ventilatie, rolluiken, deuren, poorten en verwarming kunnen aangestuurd worden via het systeem. Bovendien is de kans groot dat het bedrag van uw energiefactuur er door verminderd.

Simpel

Domotica is eenvoudiger dan u denkt. U kunt kiezen voor één slim stopcontact of voor een complete installatie die door een installateur geplaatst moet worden. Uw smartphone of tablet zijn de sleutel tot dit systeem. Deze functioneren namelijk als bediening. Er zijn ook complexere systemen die gebruikmaken van andere afstandsbedieningen. Een slim stopcontact kunt u van een afstand aan- en uitschakelen of via een timer instellen. Er bestaan zelfs modellen die een energiemeter hebben en u dus kunt zeggen hoeveel ieder aangesloten apparaat exact verbruikt.

Verlichting

Een slim stopcontact is één stap, maar u kunt ook gaan voor slimme verlichting. Er zijn voldoende slimme armaturen en apparatuur op de markt, waarbij u via de smartphone of tablet de verlichting kunt bedienen. In sommige gevallen kan zelfs de verlichtingskleur aangepast worden. Deze armaturen zijn meestal ook automatisch dimbaar.

Andere toepassingen

Naast verlichting, kunnen ook onder andere rolluiken, deuren en poorten centraal bediend worden. Dit vergt allemaal wat meer voorbereiding, aangezien bij elke toepassing elektriciteit voorzien moet worden. Er moet dus elektriciteit naar bijvoorbeeld de deur of poort gebracht worden om ze slim te maken. Op de markt zijn er zelfs complete pakketten beschikbaar die alles bieden: slimme stopcontacten, slimme verlichting en automatisering.

Over Van Eck

‘Van Eck’ is de installateur met een totaal concept voor advies, ontwerp, installatie en onderhoud. Wij hebben meer dan 100 jaar ervaring en staan bekend om kwaliteit en innovatieve toepassingen in allerlei sectoren. Een toonaangevend installatiebedrijf zowel voor vakkundige aanleg van nieuwe (elektrotechnische) installaties als renovatie van bestaande.

Kwaliteit, innovatie en veelzijdigheid in elektrotechniek, telematica en beveiliging.